Üdvözöljük Kedves Látogató! [ Regisztráció | Bejelentkezés

Antik bútor – gondolatok

Antik bútoraink örök szerelmet sugároznak lépten-nyomon

A fát, mint nyersanyagot ősidők óta ismerjük. Az ősember fával világított, fával melegedett. Az ember fejlődése során a fát más célokra is használta: járműveket, építményeket és műalkotásokat is készített belőle. De ami a mai napig örök kedvenc, az a fából készül bútor. Jómagam is a természetesség híve vagyok, azonban az is jellemző rám, hogy stílusos otthont akarok teremteni családomnak. Egy távoli rokonom elvesztése váratlan örökséget hozott számomra, egy olyan kúriát, amiben unokáim is felnőhetnek majd. A ház hatalmas, régi volt, a kis családom belvárosi modern bútorzata nem hogy nem illett volna bele, de még elegendőnek sem bizonyult volna. A hatalmas ablakok és falak szinte könyörögtek az antik stílusú bútorok után.

Így is lett, elkezdtünk antik bútorok után keresgélni. Nehéz volt a választás, hiszen mint tudjuk, a fa megmunkálása, az adott fafaj jellemzői, de még a fényviszonyok is befolyásolják a bútor kinézetét, színét. Az antik bútorokra jellemző az is, hogy igen masszívak és többnyire sötét tónusúak. Ha nem is készül sötét színű fából, a különféle pácok varázslatossá, különlegessé teszik. Az antik bútorokra emellett pedig az is jellemző, hogy nagyon drágák… Gondosan kellett válogatnunk minden ajánlatból, legyen az új bútor, vagy épp használt.

Mivel a kúria falai hófehérek voltak, sötétbarna árnyalatban gondolkodtunk a bútorok szintjén. Így még a lerakott parkettához is passzolnának… viszont nem nagyon találtunk olyan eladó antik bútorokat, amik szettben lettek volna. Találtunk antik asztalt, de nem voltak hozzá székek. Találtunk stílusos bőrfotelt, de jó lett volna hozzá egy ugyanolyan kanapé is. Vitrines szekrény esetén is volt ugyan választék, de legörbült szájjal fogadtuk el, hogy a méretei nem illenek egyik szobában sem. A hálószobában minden álmunk az volt, hogy hatalmas, magas franciaágyat vegyünk, ami csodás lekerekített motívumokkal van kidíszítve. És persze hozzá illő ruhásszekrényt. Egyszóval „nehéz fába vágtuk a fejszénket”.

Addig nem is izgattuk magunkat, amíg antik bútorboltok, ismerősök, internetes hirdetések és online bútorshopok kínálatát végig nem néztük. A gond ott kezdődött, hogy kezdtek elfogyni az ajánlatok és még mindig nem találtuk meg az összhangot megteremtő bútordarabokat.

De megérkezett a segítség. Egyik ismerősömmel beszélgettem épp, a beköltözést meséltem, s megjegyeztem mellékesen, hogy milyen nehezen találunk egymáshoz passzoló antik bútorokat, melyek egy új szett benyomását keltik. Ő kérdezett rá, hogy hallottam-e erről az oldalról, mire nemet intettem. Meg is adta az internetes elérhetőséget, ajánlotta nézzem meg. És még milyen jó hogy ajánlotta! Gyors és átlátható volt a böngészés, a keresés, a találatok alapján máris szembetűnt három olyan antik bútorszett, ami a kúria hatalmas nagy szobáiba való volt. Szóltam is gyorsan a családnak, nézzék meg ők is. Nekik is ugyanúgy megtetszett a meggyfa színű antik ebédlőasztal a 12 székével, mint nekem. Ott volt az a vitrines szekrény is, amibe minden pohár és tányér elférhetett, az a konyhabútor, ami cseppet sem lógott ki a sorból, egyszerűen beleszerettem. Unszoltak, hogy tekerjek a következő oldalra, hátha találok még ugyanilyen színű antik ágyakat, és lám, ott is volt. Álmaim ágya! Csodaszép faragással… már képen keresztül is látszott rajta, hogy engem akar…én meg őt! Ilyenkor már azt mondja magában az ember, kerüljön is bármennyibe, megveszem. A meglepő az volt, hogy árban is nagyon jó választásnak bizonyultak ezek az antik bútorok, így azonnal tárcsáztunk, szóltunk, hogy kell nekünk. Mindenképp!

Azóta eltelt fél év. A beköltözés gyors volt ugyan, de csak most végeztünk az otthon megteremtésével. Felkerültek a díszpárnák az antik bőrkanapéra, felkerültek a könyvek az antik könyves porcra. A kényelmes franciaágy minden este csalogatóan suttog, hogy olvadjunk végre össze. Az ebédlő asztalon a reggeli és az esti fény sziporkázva visszatükröződik és csodás vörösesbarna színeket lop a fehér falakra, mintha egy csodaszép nő hagyná ott rúzsnyomát a férfi fehér homlokán egy gondoskodó csók után…

antik bútor

antik bútor

Antik bútor: egy csodás hagyaték története

régiség: semmiből valamit? Nem egészen…

Nagypapa és nagymama csinos kis háza már évek óta üresen állt. Pontosabban bútorok és pókok „lakták”. A család rohanó életébe eddig nem fért bele, hogy komolyan foglalkozzon az örökséggel. Az az igazság, hogy nem is láttak fantáziát a nagyszülőktől rájuk maradt holmikban. Pedig kár lett volna kihasználatlanul hagyni az antik bútor szépségei és különleges életérzése nyújtotta élményt és lehetőséget…

Véletlenek játéka…

Mi lett volna az antik bútorok sorsa, ha a legidősebb unoka nem készül éppen az önálló életre? Jobb bele sem gondolni.

Szerencsére azonban a világhálón használt bútorok után keresgélve, észrevett egy képet, melyen a nagyszülőkével tökéletesen megegyező komód volt. Természetesen eladó volt. Ezután pár pillanat alatt az antik bútor menüponton találta magát, és nem hitt a szemének: a nagyszülők minden egyes bútordarabja valójában antik bútor!

Nos, vannak-e véletlenek?

Látogatás az antik bútor „Kánaánban”…

A legidősebb unoka ekkor már kezdte sejteni, mire bukkant. Rohant a család többi tagjához, hogy elújságolja felfedezését, és nem kellett sok, hamarosan a nagyszülői ház emlékei közt találták magukat.

Anya, apa és a három gyerek döbbenten néztek össze a poros és pókhálós, de valóban minden egyes darabját nézve antik bútor áradaton. Ezt hagytuk évekig enyészni? – gondolta mindenki egyszerre.

Új, boldog antik bútor tulajdonosok

Minden bútordarabnak külön története volt. Néhány, a szívekhez legközelebb álló antik bútor a család tulajdonában maradt, a legidősebb unoka saját otthonának díszeként. Némi felújítás, és az antik bútor tökéletesen használható állapotban maradt. Minden egyes antik bútor a lakás igazán különleges, egyedi dísze lett.

A család által fel nem használt antik bútorok ugyancsak szépen fel lettek újítva, majd – habár fájó szívvel – meghirdetésre kerültek… A család legnagyobb meglepetésére az örökség hamar új tulajdonosok kezébe került, de minden egyes darab eladásánál gondosan odafigyeltek, hogy csakis az antik bútor igazi szerelmeseinek kezébe kerüljenek…

Antik bútor: a múlt varázsa a jelenben

Antik bútor: nosztalgia és vegyes érzelmek

Az antik bútor különleges dolog. Valami csoda folytán, nincs olyan ember, akiben ne keltene érzelmeket, még ha ezen érzelmek egészen különbözőek is. Talán itt-ott némi romantikus fájdalom vegyül ebbe egy olyan kor elvesztése miatt, mely többé nem tér vissza. Egyvalami tény: senkit sem hagy hidegen az antik bútor – legyen felújítva vagy sem…

Az az igazság, hogy egyre kevesebb azon emberek száma, akik számára az antik bútor valójában nem antik bútor, hanem igenis valódi élmények húzódnak meg mögötte. Déd- és nagyszüleink életének teljesen természetes részei voltak, a későbbi generációk pedig inkább csak „benyomásokként” emlékeznek rájuk – nos, számukra már antik bútor mindez…

Az antik bútor örök

Igen, ez a lényeg, a siker kulcsa, hogy valamiféleképp örök és múlhatatlan. Mindenkit megérint, és minden korban van és feltehetőleg lesz létjogosultsága.

Az antik bútor az idő vasfogával szemben

Az antik bútor igazán különleges helyzetben van. Olyan korból származnak, amit még nem rontott meg a fogyasztói társadalom. Melynek gyártásánál igazán lényeges szempont volt, hogy tartós és időtálló legyen. Az antik bútor még „anyagból” készült.

Az antik bútor felújítása révén pedig ezt a tartósságot még inkább megerősíthetjük, hiszen a kezelés, a különböző védőrétegek felvitele az élettartamot jelentősen meghosszabbítja.

Antik bútor: stílusok és némi merészség

Oly sokan csupán gyönyörködnek bennük és egy életen át vágyódnak antik bútor után. Mert azt hiszik, csupán a lakások igen szűk körében: nem kevés pénzből berendezett otthonokban van létjogosultsága. Pedig ez nem így van.

A stílusok ízlésesen is keverhetőek. Modern stílusú lakásban tökéletesen mutat egy-egy darab antik bútor: tökéletes kontraszt, egyedi stílus, csöppnyi varázs és nosztalgia. Kell ennél több?